top of page

Päärynä-rahka-piirakka

Minulla oli jäänyt minipiiraiden taikinaa yli ja kokeilin pakastaa sen. Ja minulla oli jo hyvin kypsiä päärynöitä, mitkä olisi pitänyt käyttää, joten yhdistin nämä kaksi tällaiseen kokeiluun. Olin vähän aikaa sitten ostanut uudet vuoat, joissa oli irtopohja, joten pääsin kokeilemaan myös niitä. Kaikki osoittautui toimiviksi, paitsi pakastettu taikina. Ei se maultaan ollut pahaa, mutta käsittelyssä kärsi. Vaikka laitoin kuivattuja herneitä taikinan painoksi, se silti pakeni reunoilta sisäpuolelle. Näin minulle on käynyt muidenkin esim. valmispakastetaikinoiden kanssa. Nyt tiedän syyn. Taikina ei vettymisen jälkeen enää pidä muotoaan ja läsähtää kasaan, joten suosittelen, että teette taikinan itse! Voitte valmistaa kyseisen piirakkataikinan edellisenä päivänä ja jättää jääkaappiin lepäämään, sitten jatkaa seuraavana päivänä paistamista. Toivottovasti tästä oli apua ja inspiroidutte käyttämään hukkaruokaa hyödyksi.

Minipiiraat

n. 4 kpl (10 cm halkaisija)

Raaka-aineet

  • 125 g voita

  • 94 g tomusokeria

  • 50 mantelijauhoja

  • 1 kananmuna

  • 220 g vehnäjauhoja

  • voita voiteluun

Valmistusohje

1. Sekoita voi, tomusokeri ja mantelijauho keskenään hyvin.

2. Lisää joukkoon kananmuna ja sekoita tasaiseksi.

3. Lisää jauhoja seokseen vähitellen sekoittaen, älä sekoita liikaa. Lisää jauhoja sen verran että taikina lähtee hyvin kulhosta.

4. Laita taikina kelmuun ja viilennä jääkaapissa noin tunti.

5. Voitele pienet metallivuoat juoksevalla voilla ja ota taikina jääkaapista.

6. Ripottele työtasolle jauhoja ja jaa taikina 8 osaan, josta voit työstää aina yhtä kerralla. Taikinan kuuluu olla pehmeää, muttei liian kuivaa, älä lisää kaulimisvaiheessa liikaa jauhoja mukaan. Kauli palat yksitellen n. puolen sentin paksuisiksi levyiksi. Painele taikina vuokaan ja irrota ylimääräinen taikina pois.

7. Laita vuoat vielä tunniksi jääkaappiin ennen paistoa.

8. Lämmitä uuni 160 asteiseksi. Ota vuoat jääkaapista ja töki haarukalla pohjaan reikiä. Laita päälle leivinpaperi jonka voit täyttää kuivatuilla herneillä tai riisillä.

9. Paista vuokia 15 minuuttia herneiden kanssa ja 10 minuuttia ilman, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat.

10. Ota vuoat pois uunista ja anna pohjien jäähtyä kokonaan ennen täytettä. Muista ottaa metallivuoat pois ennen täyttämistä.

Rahka-täyte

Raaka-aineet

  • 2-3 kypsää päärynää

  • 400 g rahkaa

  • vaniljaekstraktia

  • 2-3 rkl sokeria

  • maun mukaan kinuskikastiketta

  • ripaus kardemummaa

Valmistusohjeet

1. Leikkaa pääsynät siivuiksi täytettä varten. Voit kuutioida pehmeimmät osat täytteen sekaan.

2. Sekoita muut täytteen osat keskenään. Mausta makusi mukaan.

3. Täytä valmiit piirakkapohjat täytteellä ja asettele siivutetut päärynät. Laita vuoat takaisin uuniin 10-15 minuutiksi, niin että pinta saa kauniin värin.

4. Ota piirakat pois uunista ja anna niiden jäähtyä ennen kuin koristelet kinuskikastikkeella.

0808_105.jpg
Tervetuloa

Tekeekö mieli toista aamupalaa? Tervetuloa löytämään herkullisia reseptejä arkeen ja juhlapöytään!

Päätin yhdistää kaksi intohimoani: valokuvauksen ja ruuanlaiton. Näin syntyi idea pistää oma pieni blogi pystyyn, johon voisin kerätä hyviä reseptejä ja ennen kaikkea kokeilla uusia makuelämyksiä.

~Jaana Virronen

Viimeisimmät
Arkisto
Tagit
Tunnisteita ei vielä ole.
bottom of page