top of page

Kirpakka vegaaninen limekuivakakku


Minulla oli jääkaapissa kolme limeä, jotka oli pakko käyttää johonkin. Hieman nettiä selatessa törmäsin aika näppärään vegaaniseen kuivakakkuun. Pidän kuivakakuista, mutta vegaaniset leipomukset saattavat olla hieman hankalia. Olen niitä testaillut ja aina jotakin uupunut, kuten kuohkeus tai kosteus. Uskoin, että vegaaninen toimisi kuivakakussa paremmin kuin muissa leipomuksissa. Tuumasta toimeen päätin kokeilla. Ohje oli yksinkertainen ja vähän mukautin sitä, kuten yleensä olen tehnyt. Otan aina päälle puolet sokerista pois alkuperäisestä ohjeesta ja tämän kohdalla se toimi oikein hyvin. Käytössäni oleva keittiövaaka on kyllä korvaamaton tällaisissa ulkomaalaisissa resepteissä, kun kaikki ainekset ovat yleensä grammoissa tai millilitroissa.

Kakkutaikinasta tuli mielenkiintoinen niin koostumukseltaan kuin maultaan. Pidimme siitä, vaikka se olikin vähän tiiviimpää kuin tavallinen kuivakakku. Tämä kuivakakku on ehdottomasti parempaa tekopäivänä kuin jääkaapin yli seuraavana päivänä. Maistuuhan se edelleen teen kanssa toisenakin päivänä, mutta se muuttuu entistä tiiviimmäksi. Kakun makun on limen vuoksi ihanan kirpakka, mutta silti makeaan taittuva. Lisäsin timjaminoksia ja sillä oli mielenkiintoinen makeutta lisäävä vaikutus kirpeän limen rinnalla. Kevyt tämä kakku ei silti ole ja pienestäkin palasesta tulee maha täyteen. Vegaanisia ohjeita on kuitenkin aina kiva kokeilla ja katsotaan jatkossa, mihin ohjeeseen taas mieltyy!

8 annosta

Raaka-aineet

Pohja

2,5 dl kasvimaitoa (käytin riisimaitoa)

80 g kookosöljyä

60 g sokeria

1 pienen limen mehu

3 limen raastettua kuorta

40 g kookosjauhoja

40 g kookosraastetta

200 g vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl soodaa

Limesiirappi

50 g sokeria

2-3 limen mehu

Kuorrute

100 g tomusokeria

8-10 rkl limesiirappia

Pinnalle muutama timjamin oksa

Limen raastettua kuorta

Valmistusohje

1. Kasvimaidon pitää olla huoneenlämpöistä tekovaiheessa. Laita leipävuokaan leivinpaperia, niin että saat kakun nätisti pois paistamisen jälkeen.

2. Vatkaa pehmeä kookosöljy ja sokeri kuohkeaksi. Jos kookosöljy on liian löysää, jätä se hetkeksi jääkaappiin ja vatkaa uudelleen. Lisää sekaan limen raastettu kuori sekä mehu, kasvimaito ja sekoita hyvin lastalla. Lisää joukkoon kookosjauhe ja –raaste.

3. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään: vehnäjauho, leivinjauhe ja sooda. Lisää taikinaan siivilän läpi hyvin sekoittaen. Jos taikina tuntuu liian tiiviiltä, voit lisätä hieman limen mehua tai kasvimaitoa. Koostumus pitää olla hieman keksitaikinaa löysempää.

4. Kaada valmis taikina vuokaan ja paista 180-asteessa noin 45 minuuttia.

5. Voit tehdä siirapin sillä välin. Kiehauta siirapin ainesosat ja jätä sivuun jäähtymään.

6. Ota kakku uunista ja tee grillitikulla reikiä kakun pintaan. Sivele pullasudilla lämmin siirappi. Kostuta kakkua muutamaan otteeseen, niin että se kostuu kokonaan. Ota kakku vuoasta ja jätä jäähtymään.

7. Kuorrutusta varten sekoita tomusokeri ja limesiirappi keskenään. Koostumuksen pitää olla juoksevaa, mutta hieman jähmeää, että se tarttuu kakun pintaan. Valuta kuorrutetta jäähtyneen kakun päälle ja koristele timjamilla sekä limen kuorella. Timjami tuo kakun makeuden esille.

8. Tarjoile teen kanssa huoneenlämpöisenä.

0808_105.jpg
Tervetuloa

Tekeekö mieli toista aamupalaa? Tervetuloa löytämään herkullisia reseptejä arkeen ja juhlapöytään!

Päätin yhdistää kaksi intohimoani: valokuvauksen ja ruuanlaiton. Näin syntyi idea pistää oma pieni blogi pystyyn, johon voisin kerätä hyviä reseptejä ja ennen kaikkea kokeilla uusia makuelämyksiä.

~Jaana Virronen

Viimeisimmät
Arkisto
Tagit
Tunnisteita ei vielä ole.
bottom of page