top of page

Tiramisu


En ole koskaan tehnyt tiramisua, mutta se on ollut pitkään tekolistalla ja vihdoin sain siihen myös hyvän tekosyyn. Meillä oli poikaystäväni kanssa 3-vuotisjuhlapäivä, joten sain vihdoin kokeiltua tätä italialaista herkkua. Monenlaisia versioita olen kyllä syönyt tiramisua, niin jäätelön kuin kakunkin muodossa, mutta ehkä sitä aina palaa siihen alkuperäiseen kuohkeaan versioon. Reseptejä selatessa jäin ihmettelemään, että kananmunia ei käsitellä millään lailla, joten käytännössä ne pysyvät raakoina tiramisun täytteessä. Uskoin reseptejä ja lähdin kokeilemaan tiramisun tekoa. Pakko sanoa, että vaikeaksi tätä jälkiruokaa ei voi kutsua. Jos ei halua valmistaa pohjaa itse, voi käyttää italialaisia keksejä, mutta silloin siitä ei tule yhtä pehmeää ja suussasulavaa kuin omalla pohjalla valmistettu. En ole niinkään kahvin juoja, mutta rakastan kahvin tuoksua. Pelkäsin hieman tiramisun kohdalla, että espresso tulisi olemaan vahvana makuna, mutta täytteen kanssa se maistui miedolta hyvältä kahvilta. Poikaystäväni keittää usein viikonloppuisin espressoa mutteripannulla, joten minun oli helppoa napata itselleni pari desia talteen jälkiruokaa varten.

Maistelukahvittelun aikana kaikki pitivät tästä pehmeästä ja kermaisesta tiramisusta. Vierailta tulikin kehuja, että eivät ole koskaan syöneet yhtä hyvää tiramisua. Hyvä palaute aina kohottaa itsetuntua näissä ruoanlaittopuuhissa. Itsekin olin yllättynyt maukkaudesta ja täyteläisestä mausta. En juo juurikaan alkoholia, joten käyttämäni lakkalikööri toimi oikein hyvin espresson kanssa. Taustalla maistui pieni alkoholin maku, mutta lakka toi mukavaa makeutta espresson vahvaan makuun. Vähentämällä sokeria tiramisusta tuli raikkaampi ja täyteläisempi. Kaupan tiramisuissa ongelmana on ollut liiallinen sokerin määrä, joka pilaa muut herkemmät maut. Varmasti tulen tekemään tämän tiramisun joulupöytään. Toisen version teen alkoholittomana ja ehkä voisin leikitellä piparkakkumausteella koristelussa. Voin kyllä taata, että tällä ohjeella kuka tahansa voi onnistua ja lopputulos on herkullinen kahvipöydän jälkiruoka :)

8 annosta

Raaka-aineet

Pohja

2 kananmunaa

0,5 dl sokeria

50 g juoksevaa voita

0,5 dl maitoa tai kookosmaitoa

2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1 tl vaniljaekstraktia

Täyte

2 dl espressoa

2-5 rkl lakkalikööriä (tai maun mukaan enemmän)

5 kananmunaa

alle 1 dl sokeria

500 g mascarponetuorejuustoa (2 pkt)

Pinnalle

Kaakaojauhetta

Valmistusohje

1. Valmista ensin pohja. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita nopeasti kananmunavaahtoon jauhoseos, juokseva voi ja maito vuorotellen. Lisää lopuksi vaniljaekstrakti. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele juoksevalla voilla. Kaada taikina leivinpaperin päälle ja paista 175-asteisessa uunissa noin 15-25 minuuttia. Pohja ei tule olemaan paria senttiä korkeampi, joten tarkkaile paistamisen aikana kypsyyttä. Älä kuivata liikaa. Ota valmis pohja uunista jäähtymään ennen kokoamista.

2. Täytettä varten erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Sekoita keltuaisiin sokeri sähkövatkaimella. Lisää joukkoon mascarpone.

3. Vaahdota kylmät valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele valkuaiset varovaisesti mascarponesekoitukseen.

4. Leikkaa jäähtynyt pohja vuoan kokoisiksi paloiksi (minulla on oli kaksi pienempää lasivuokaa, jonne mahtui 2 palaa per vuoka). Laita yksi pala vuoan pohjalle ja rei'itä haarukalla muutaman kerran, niin kostutus pääsee kaikkialle pohjassa. Sekoita espressoon haluamasi määrä likööriä tai vaikkapa maitoa alkoholittomaan versioon. Kostuta pullasudilla hyvin ensimmäinen pohja. Lusikoi päälle täytettä. Voit pistää haarukalla valmiiksi kaikki pohjat ja kasata myöhemmin vuokaan. Laita täytteen päälle toinen pohja ja kostuta hyvin. Lusikoi sopiva kerros täytettä, mutta jätä täytettä pursotinpussiin, niin saat kauniita huippuja päällimmäiseksi. Ripottele pinnalle siivilän läpi kaakaojauhetta.

5. Tiramisu on valmis heti nautittavaksi tai voit jättää sen hetkeksi jääkaappiin tekeytymään. Hieman viileänä tiramisu on parhaan makuista!

0808_105.jpg
Tervetuloa

Tekeekö mieli toista aamupalaa? Tervetuloa löytämään herkullisia reseptejä arkeen ja juhlapöytään!

Päätin yhdistää kaksi intohimoani: valokuvauksen ja ruuanlaiton. Näin syntyi idea pistää oma pieni blogi pystyyn, johon voisin kerätä hyviä reseptejä ja ennen kaikkea kokeilla uusia makuelämyksiä.

~Jaana Virronen

Viimeisimmät
Arkisto
Tagit
Tunnisteita ei vielä ole.
bottom of page